Θάλασσα, βουνό, ποτάμια, λίμνες, πέτρα, αρχιτεκτονική, ιστορία, φαγητό, παράδοση… Μια άλλη Ελλάδα, μια Ελλάδα που διαθέτει ό,τι θα μπορούσε να επιθυμήσει κανείς, θα συναντήσει όποιος “ανηφορίσει” προς την Ήπειρο, το γεωγραφικό διαμέρισμα που έχει “σφηνώσει” μεταξύ του γαλαζοπράσινου Ιονίου πελάγους και της οροσειράς της Πίνδου. Μια άλλη Ελλάδα, αυθεντική και περήφανη, που περιμένει τον επισκέπτη για να τον μυήσει στα μυστικά της. Το σίγουρο είναι ότι θα τον κάνει να γυρίζει σε αυτή ξανά και ξανά.

Στην Ήπειρο, πόλεις και χωριά ανταγωνίζονται σε ομορφιά και φιλοξενία, με κοινό χαρακτηριστικό τη διατήρηση του παραδοσιακού τους χρώματος, της χαρακτηριστικής αρχιτεκτονικής της περιοχής, αλλά και τον σεβασμό στην ιστορία τους. Μια ιστορία που ξεκινά αιώνες πριν, όπως μαρτυρούν αναρίθμητα ιστορικά μνημεία. Τα πιο δημοφιλή από αυτά, που συγκεντρώνουν πλήθος επισκεπτών, είναι ο αρχαιολογικός χώρος της Δωδώνης, όπου στην αρχαιότητα λειτουργούσε το περίφημο ομώνυμο μαντείο, το αρχαίο θέατρο στη Νικόπολη της ρωμαϊκής εποχής, τα βυζαντινά μνημεία στα Ιωάννινα, το μνημείο με τις Σουλιώτισσες στο Ζάλογγο επί τουρκοκρατίας και το μνημείο Μαχητή στο Καλπάκι που θυμίζει τα γεγονότα του 1940.

Τα Ιωάννινα

Πρωτεύουσα της Ηπείρου και εμπορικό κέντρο της περιοχής είναι η πόλη των Ιωαννίνων, που είναι χτισμένη πλάι στη λίμνη Παμβώτιδα. Πρόκειται για μια πόλη που “συνοψίζει” την ίδια την Ήπειρο. Η ιστορία και οι πρωταγωνιστές της – με πιο αγαπημένη την κυρά Φροσύνη που πνίγηκε στα νερά της λίμνης από τα χέρια των Τούρκων λόγω της μανίας του Αλή Πασά – αποτελούν κομμάτι της σύγχρονης πόλης, που σφύζει από ζωή κυρίως λόγω του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, στο οποίο φοιτούν χιλιάδες νέοι και νέες.

Η λίμνη, το νησάκι της, η καστροπολιτεία των Ιωαννίνων και το Ιτς Καλέ, οι εκκλησίες και τα μοναστήρια της, τα πολυάριθμα μουσεία της, τα μαγαζάκια με τα περίφημα αντικείμενα αργυροχοΐας, τέχνης που άκμασε στην περιοχή, πολλά καφέ και ταβερνάκια, όλα βάζουν το δικό τους λιθαράκι, ώστε τα Ιωάννινα να είναι σήμερα ένας από τους πιο ανερχόμενους τουριστικούς προορισμούς στην Ελλάδα. Κι όχι άδικα.