Δεν υπάρχει στην Ελλάδα πιο “προικισμένο” μέρος σε φυσικές ομορφιές από την Ήπειρο. Στα δυτικά της βρέχεται από τα κρυστάλλινα, δροσερά νερά του Ιονίου, ενώ στο εσωτερικό της συγκεντρώνει ποτάμια “φιλικά” για δραστηριότητες, χωριά “σκαρφαλωμένα” στα βουνά της Πίνδου, το μοναδικό φαράγγι του Βίκου και καταφύγια άγριας ζωής.

Ένα είναι σίγουρο: στην Ήπειρο δε βαριέται κανείς, ποτέ!

Παραλίες και ποτάμια

Δαντελωτές παραλίες, με πεντακάθαρα νερά, σε οικισμούς κοσμοπολίτικους ή σε πιο μικρά παραθαλάσσια χωριουδάκια σφύζουν από ζωή κάθε καλοκαίρι. Τα Σύβοτα και η Πάργα κρατούν τα πρωτεία στον τουρισμό, ενώ κατά μήκος των δυτικών ακτών της Ηπείρου εντυπωσιάζουν οι μικροί παραδεισένιοι κολπίσκοι και “χορταστικές¨παραλίες, όπως το Καραβοστάσι, η Αμμουδιά, το Σαρακίνικο, η Λούτσα.

Για όσους αναζητούν κάτι περισσότερο, θα το βρουν στους ποταμούς Αώο, Βοϊδομάτη, Αχέροντα, Άραχθο. Ράφτινγκ, τρέκινγκ, ιππασία, ακόμη και πεζοπορία στα παγωμένα νερά των ποταμών μπορούν να απολαύσουν οι λάτρεις των πιο δυναμικών σπορ. Νερά κρυστάλλινα, φύση στο απόλυτο, δραστηριότητες για όλα τα γούστα. Στα αξιοθέατα που πρέπει να δει κανείς συγκαταλέγονται και οι Δρακολίμνες, στο Σμόλικα.

Βέβαια, οι φυσιολάτρες που επισκέπτονται την Ήπειρο, κρατούν πάντα χρόνο για να απολαύσουν διάφορες δραστηριότητες στο εντυπωσιακό Φαράγγι του Βίκου, που βρίσκεται στο επίκεντρο του Εθνικού Δρυμού Βίκου – Αώου, “σπίτι” για σπάνια χλωρίδα και πανίδα.

Παραδοσιακά χωριά

Αν όμως υπάρχει κάτι που αποκλείεται να αποφύγει όποιος επισκεφτεί την Ήπειρο είναι μια περιήγηση στα χωριά της. Το περίφημο Μέτσοβο, που διατηρεί περήφανα τα έθιμα και τις παραδόσεις των βλάχων της Ηπείρου, τα πανέμορφα Ζαγοροχώρια με τα πέτρινα χαρακτηριστικά σπιτάκια, τα γραφικά καφενεδάκια, τα σοκάκια και τους φιλόξενους κατοίκους, τα χωριά στα Τζουμέρκα με τον δικό τους, μοναδικό χαρακτήρα, η Κόνιτσα, τα Μαστοροχώρια και τόσα άλλα που πραγματικά κατακτούν τον ταξιδιώτη.

Το… κερασάκι στην τούρτα ονομάζεται “ντόπια κουζίνα”, που πραγματικά μένει αξέχαστη είτε επιλέξει κανείς ψαράκι στην Πρέβεζα, είτε βατραχοπόδαρα στη λίμνη των Ιωαννίνων, είτε γνήσιες ζαγορίσιες πίτες ή μετσοβίτικα τυριά.